ciąg geometryczny
bolka: ciąg an jest ciągiem geometrycznym, o ilorazie q. Wyznacz n.
a1 = 12 , a3 = 4, an=32.
to robię tak:
a1*q2=a3
q=2√2
i potem licze ze wzoru na an dla ciągu geometrycznego, ale n mi nie wychodzi. ma wyjsc 5, ale
nie moge tego wyniku otrzymac, kolezanka robi tak, ze a22=a1*a3; ale a2 to przecież nie q,
więc o co chodzi?
7 paź 16:37
bolka: pomoże ktoś rozwiać wątpliwości?
7 paź 16:53
sushi_gg6397228:
pierwszy bład q2=8 to q= ...
7 paź 16:56
7 paź 16:56
Piotr:
faktycznie lub −2
√2
7 paź 16:57
bolka: a tu nie ma tego wzoru, ze q2 = a1* a3
Piotr chyba zastosowałeś dla ciągu arytmetycznego?
7 paź 17:01
Piotr:
to przeksztalc ten wzor co Ty napisalas zeby bylo q
2=
7 paź 17:03
Piotr:
a poza tym ja podzielilem a nie pomnozylem
7 paź 17:04
Piotr:
w arytmetycznym 2r= a
3 − a
1
7 paź 17:05
bolka: aa, przepraszam, pomyliłem sie
7 paź 17:13
bolka: A Piotrze pomożesz mi wyznaczyć n?
7 paź 17:19
Piotr:
zapisz jak podstawiasz do wzoru .
7 paź 17:20
bolka: ok, juz
7 paź 17:21
bolka: jak mam q=2√2 tak?
7 paź 17:22
Piotr:
lub −2√2. policz dla 2√2
7 paź 17:23
bolka: | | 1 | |
32 = |
| * 2√2n−1 , cos mi jedynka do gory nie podskakuje |
| | 2 | |
7 paź 17:24
Piotr:
w nawias {} taki trzeba wziac.
dobrze, rozbij na 2 potegi. przyklad : 5m−n = 5m * 5−n
7 paź 17:26
bolka: 32=√2n−1, no i dalej n=4, jak poprzekształcam, tzn:
25 = (√22)n−1, czyli 25 = 2n−1, i n=4
7 paź 17:29
Piotr:
rozumiem, ze mnozysz przez 2 . to 32*2=64
7 paź 17:30
bolka: a nie pomnożyłem przez dwa calego wyrazenia, tylko zeby sie pozbyc pierwiastka tam
7 paź 17:32
Piotr:
napisze ja to bedzie. daj mi chwile
7 paź 17:35
bolka: aa, i wtedy mam 26 i jak n−1, i wstawie 6−1 = 5! jst, dzieki!
7 paź 17:36
Piotr:
64 = (2
1*2
1/2)
n−1
64 = (2
3/2)
n−1
2
6 = 2
3/2n − 3/2
12 = 3n − 3
15 = 3n // : 3
n=5
7 paź 17:40