funkcja wykładnicza, wykres
Magda: narysuj wykres funkcji
y=4|x−1|+1
napisałam sobie wszystkie przekształcenia, ale nie chce mi wyjść.. Rozpisałam to tak:
1. y=4x
2. Translacja o wektor [1,0], otrzymujemy y=4x−1
3. Teraz robię wartość bezwzględną i otrzymuję y=4|x−1|
4. I na koniec translacja o wektor [−1,0]
Co robię źle?
7 paź 16:29
sushi_gg6397228:
3. jest błedne
to bedzie odbicie wzgledem osi OY
np. 4|3|= 4|−3| x= 4 i x= −2
7 paź 16:34
Magda: ale przecież robiąc wartość bezwględną odbijam względem OY, a mimo to wychodzi źle
7 paź 16:38
Magda: mógłby ktoś pomóc?
7 paź 16:42
sushi_gg6397228:
gdzie masz wierzchołek dla x= 1 , wiec wykres dla x>1 robimy taki sam jak dla x<1
os symetrii x=1
dla x=2 i x=0 wartosci sa takie same
7 paź 16:44
sushi_gg6397228:
nie widzisz to podstaw na piechote
x=−4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6,
i zobacz jak to sie odbija i jakie maja wartosci
7 paź 16:45
Magda: muszę być wyjątkowo tępa, bo dalej nie rozumiem.
7 paź 17:05
sushi_gg6397228:
weź zrob tabelke dla y= 4|x−1|
x: −4, −3, −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6
y: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
7 paź 17:08
Magda: okej, zrobiłam mam wykres dla tego i jest identyczny jak w odpowiedziach.
ale przecież jeszcze muszę przesunąć o wektor i wtedy wychodzi inaczej niż w odpowiedziach
7 paź 17:11
Mila:

1) y=4
x (niebieski)
2) translacja o [−1;0] otrzymuję y=4
x+1 (pomarańczowy)
3) S
OY dla x≥0 otrzymuję y=4
|x|+1 (różowy)
4)translacja o [1,0] otrzymuję y=4
|x−1|+1
7 paź 17:20
Bogdan:

y = 4
|x − 1| + 1
dla x < 1: y = 4
−x + 1 + 1 ⇒ y = 4
−x + 2 ⇒ y = 4
−(x − 2)
dla x≥ 1: y = 4
x − 1 + 1 ⇒ y = 4
x
7 paź 17:22
sushi_gg6397228:
patrz jakie masz argumenty
tutaj dla
x= 2 masz 4|2−1|= 4
x= 3 masz 4|3−1|= 42
x= 4 masz 4|4−1|= 43
....
teraz jak zrobimy |x−1|+1 to mamy
x= 2 masz 4|2−1|+1= 42
x= 3 masz 4|3−1|+1= 43
x= 4 masz 4|4−1|+1= 44
czyli wykres 4|x−1| przesuwamy o 1 w lewo
7 paź 17:23
Bogdan:

y = 4
−(x − 2)
7 paź 17:28
Bogdan:

y = 4
x
7 paź 17:31
Bogdan:

Po nałożeniu otrzymujemy wykres y = 4
|x−1|+1
7 paź 17:37