ciąg geometryczny
toskaa286757505: Wyznacz pierwszy wyraz, iloraz i liczbę dodanych wyrazów ciągu geometrycznego, jeśli
a6−a4=216, a3 −a1=8, Sn=40.
7 paź 16:19
toskaa286757505: na jutro muszę zrobić i bardzo prosze o podpowiedź jak to zrobić
7 paź 16:20
Eta:
a
3= a
1*q
2 a
6=a
1*q
5, a
4= a
1*q
3
1/ a
1*q
2−a
1=8 ⇒ a
1(q
2−1)=8
2/ a
1*q
5−a
1*q
3=216 ⇒ (a
1*q
3)(q
2−1)=216
dzieląc stronami 2/ przez 1/ otrzymujemy:
q
3= 27 ⇒ q=...........
| | 8 | |
z 1/ a1= |
| =.......... |
| | q−1 | |
i mamy ciąg : 1, 3, 9, 27,..........
S
4= 1+3+9+27= 40 ⇒ n= 4
7 paź 16:26
toskaa286757505: Wyznacz liczbę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego:
a) a1=−1, an=−512, Sn=341
b) q=2, an=96, Sn=189
7 paź 16:46