Czy podane zdanie jest tautologią - proszę o pomoc.
123: Czy podane zdanie jest tautologią − proszę o pomoc.
Czy podane zdanie jest tautologią: (~p⇒q) ⇒ p
Ja to zrobiłem tak ale nie wiem czy dobrze. Proszę o sprawdzenie, ewentualnie korektę. Dzięki.
1. Zakładam, że całość jest fałszywa:
(~p⇒q) ⇒ p = 0
2. Implikacja jest fałszywa, gdy:
(~p⇒q) = 1 ∧ p = 0
L = ~p⇒q = 1
~0⇒q = 1
1⇒q = 1, co jest prawdziwe tylko dla q = 1, a wtedy:
1⇒1 = 1, co jest zgodne z założeniem, a więc zdanie to nie jest tautologią
Czy mój to rozumowania jest dobry?
7 paź 16:15
Bogdan:

~p oznaczyłem −p
Zdanie nie jest tautologią
7 paź 16:34
123: A czy mój sposób jest dobry?
7 paź 16:40