Udowodnij indukcyjną nierówność
mEEly: 12−22+32−42+...=(−1)n−1n(n+1)2
Bardzo proszę o pomoc, wychodzi mi że twierdzenie jest fałszywe, ale nie mam rozwiązań, więc
potrzebuję dodatkowej opinii. Z góry dziękuję za pomoc
7 paź 16:11
mEEly: Co ja napisałam... "udowodnij indukcyjne podaną równość" powinno być, przepraszam
7 paź 16:13
mEEly: up
7 paź 16:19
TOmek: nie zjadłes czegos w równości?
7 paź 16:24
mEEly: Niestety nie i zgaduję że chodzi Ci o lewą stronę równania. Głównie przez to mam wątpliwości co
do rozwiązania tego zadania...
7 paź 16:26
TOmek: dopiero co zaczynam indukcje na studiach i chyba nie pomoge, bo dziwny przykład to jest

Moze
źle cos przepisałes, albo błąd w zadaniu. Mam za mało wiedze by pomoc
7 paź 16:28
TOmek: a może 12−22+32−42+...+n2−(n+1)2= bla bla?
7 paź 16:30
mEEly: Ja właśnie też zaczęłam i mam ten przykład oddać na następnych ćwiczeniach z analizy

Wszystko jest niestety dobrze przepisane
7 paź 16:30
mEEly: Starałam się to robić w ten sposób i właśnie nie wyszło... Więc albo twierdzenie fałszywe, albo
gdzieś robię błąd
7 paź 16:31
TOmek: i wtedy lecisz dla n=1
| | 1(1+1) | |
12−(1+1)2=(−1)1−1* |
| |
| | 2 | |
−2=1 cos nie trybi, moze dla n=2 ?
7 paź 16:31
mEEly: Nie wiem co Ty zrobiłeś po lewej stronie równania
7 paź 16:34
mEEly: Dobra, zrobiłam jeszcze raz i kiedy (n+1)2 jest na minusie to zachodzi, kiedy na plusie − nie.
7 paź 16:35
TOmek: podstawiłem n=1 pod n2−(n+1)2= 1−4=−3 no i jeszcze bład popełniłem, ale to nie wazne bo i
tak nadal nie wiadomo co z tym przykladem zarazic
7 paź 16:36
mEEly: Ale kiedy robisz w ten sposób to n=2 u Ciebie

i z lewej wtedy też wychodzi −3, więc prawda
7 paź 16:37
mEEly: dla n=1:
12=(−1)01(1+1)2
1=1*22
1=1
7 paź 16:39
TOmek: no to mozesz robic dla n≥2
później sprawdzasz dla n+1 i moze cos wyjdzie pozytywnego, probuj
7 paź 16:40
TOmek: mi sie cos wydaje, ze (12−22)+(32−42) to są 2 wyrazy
7 paź 16:41
sushi_gg6397228:
bo koncowka lewej strony powinna byc (−1)n+1n2
7 paź 16:42