wielomiany
grzesiu: Dla jakiej wartości m i k wielomiany w(x) = 2x3 − 9x2 + 13x − 6, P(x) = (x−2)(mx2 + kx + 3)
są równe?
7 paź 16:07
sushi_gg6397228:
wykonaj mnozenie w wielomainie P(x) potem uporządkuj wzgledem poteg x
7 paź 16:19
grzesiu: no to tak:
(x−2)(mx2+kx+3) = mx3 + kx2 + 3x − 2mx2 − 2kx − 6 = mx3 + kx2 − 2mx2 − 2kx + 3x − 6
i co dalej?
7 paź 20:05
sushi_gg6397228:
porównujemy liczby przy tych samych potegach x
co stoi przy x3 w wielomianie w(x) oraz p(x)
7 paź 20:13
grzesiu: czyli m = 2 i k = −9?
7 paź 20:26
sushi_gg6397228:
przy x2 mamy kx2 −2mx2= x2 ( ...)
7 paź 20:28
grzesiu: k − 2m= x
2?
i k = −5
7 paź 20:33
sushi_gg6397228:
otrzymane liczby mozemy podstawic do tasiemca o 20.05 i sprawdzic czy jest ok.
Jak ok, to koniec liczenia i mamy rozwiazanie.
Jak nie ok, to trzeba od nowa liczyc.
7 paź 20:35
grzesiu: raczej koniec, bo sprawdzalem w roziwazaniach i jest dobrze...
7 paź 20:40
sushi_gg6397228:
dlatego dla k=−9 nalezało wykonac sprawdzenie i potem , by wyszlo ze nie i ...
wyniki m=2 oraz k=−5 sa poprawne
7 paź 20:47
grzesiu: dzieki za pomoc
7 paź 20:52
sushi_gg6397228:
na zdrowie
7 paź 20:54