Proszę o pomoc z zad. z ograniczonymi krzywymi
zuza: Wyznacz pole ograniczone krzywymi:
y = x2−2x ⋀ y=3.
9 maj 08:35
Jacek Karaśkiewicz:

f(x) = x
2 − 2x
Aby móc obliczyć pole ograniczone krzywymi y = x
2 − 2x i y = 3
dokonamy przekształcenia funkcji f.
Po pierwsze odbijemy ją względem osi OX: f → −f.
Musimy jeszcze "podnieść" wykres o 3: f → f + 3
Otrzymujemy nową funkcję g(x) = −x
2 + 2x + 3. Interesuje nas teraz
całka Riemanna z tej funkcji na przedziale [x
0, x
1], gdzie x
0 < x
1, i g(x
0) = g(x
1) = 0.
Pierwiastkami funkcji g są: x
0 = −1, x
1 = 3.
∫
[−1, 3] g(x)dx = ∫
[−1, 3] (−x
2 + 2x + 3) dx = [−
x33 + x
2 + 3x]
−13 =
= (−9 + 9 + 9) − (
13 + 1 − 3) = 11 −
13 =
323
9 maj 10:22
zuza: dziękuję
9 maj 13:42
Damian: Prosto i szybko zrobione

rzadko widuje tu zadania ze studiów...

a szkoda
9 maj 13:48
zuza: a ja mam masę zadań ze studiów... w dodatku czasami poprostu nie wiem jak do nich podejść... bo
później to już leci
9 maj 15:19