tozsamosc
.: mam problem z takim zadaniem..wydaje się byc latwe, a jednak caly czas nie wychodzi..
zadanie jest z kielbasy.
(1+ sin4x) / (cos4x) = (1 + tg2x) / (1 − tg2x)
9 maj 01:19
@Basia: A treść ?
To jest równanie, czy należy udowodnić tożsamość ?
9 maj 01:21
@Basia: To jest tożsamość. Pomagam
9 maj 01:24
.: wybacz, Basiu, ze tak zle to opisalem...oczywiscie chodzi o tozsamosc

rozkladam sin4x na sin (2x + 2x), tak samo z cosinusem, pozniej korzystam z funkcji sumy i
roznicy, ale dalej jakos się gubię w obliczeniach
9 maj 01:26
@Basia:
założenia:
2x≠
π2+kπ
x ≠
π4 + k*
π2
cos4x≠0
4x≠
π2+2kπ ∧ 4x≠
3π2+kπ
x≠
π8+k*
π2 ∧ x≠
3π8+k*
π2
| | 1+2sin2x*cos2x | |
L = |
| |
| | cos22x−sin22x | |
| | 1+sin2xcos2x | | cos2x+sin2xcos2x | |
P = |
| = |
| = |
| | 1−sin2xcos2x | | cos2x−sin2xcos2x | |
| cos2x+sin2x | |
| = |
| cos2x−sin2x | |
| (cos2x+sin2x)(cos2x+sin2x) | |
| = |
| (cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x) | |
| (cos2x+sin2x)2 | |
| = |
| cos22x − sin22x | |
| cos22x + 2sin2xcos2x+cos22x | |
| = |
| cos22x − sin22x | |
| 1+2sin2xcos2x | |
| |
| cos22x − sin22x | |
L=P
9 maj 01:34
@Basia: Wszystko jasne ? Bo za chwilkę kończę.
9 maj 01:37
.: dziekuję bardzo

juz przegladam
9 maj 01:50