ciąg geometryczny
matematyk11111111111111111: Wyznacz sumę ośmiu wyrazów ciągu geometrycznego , w którym trzeci wyraz jest równy 5,2, a
szósty wyraz to 41,6. Jakiego wzoru użyć?
7 paź 15:40
asdf: a
3 = 5,2
a
6 = 41,6
a
3 = a
1 + 2r
a
6 = a
1 + 5r
a
6 − a
3 = a
1 + 5r − (a
1 + 2r) = 3r
41,6 − 5,2 = 3r
r = ....
a
3 = a
1 + 2r ←←←←podstawisz za r, bedziesz miec a
1
a
n = a
1 + (n − 1)r
a
1 = a
1
a
8 = a
1 + 7r
7 paź 15:48
matematyk11111111111111111: jak mam obliczyć a1?
7 paź 15:49
Eta:
@asdf przeczytaj treść zadania! ciąg .......... jaki?
7 paź 15:50
asdf: Dzięki
Eta 
To tak:
q
3 = 8
q = 2
a
3 = a
1 * q
2
a
3 = a
1 * 4
5,2 = 4a
1
a
1 = 1,3
Dasz rade!
7 paź 15:53
Eta:
Dla ciągu
geometrycznego
| a6 | |
| = q3 ⇒ q3= .... = 8 ⇒ q= 2 |
| a3 | |
| | q8−1 | |
S8= a1* |
| =........ |
| | q−1 | |
teraz dokończ samodzielnie .....
7 paź 15:54
matematyk11111111111111111: ale nie wiem co dalej!
7 paź 15:55
Eta:
No to masz wielki problem !
7 paź 15:56
asdf: Ja wiem co dalej: użyj mózgu, chyba, ze go nie masz to juz problem
7 paź 15:58
matematyk11111111111111111: @Eta: dziękuje, już rozumiem
7 paź 16:00
matematyk11111111111111111: asdf: <− czemu mi wrzucasz?! nie każdy umie matematyke tak jak ty
7 paź 16:02
Eta:
Hehe

czyli już nie masz
problemu !
7 paź 16:02
asdf: Ja tego nei rozumiem:
napisalem pomoc, Eta − tez
Jak na to nie patrzec − nikogo nie obrazilem, a jak obrazilem − To Eta tez obrazila...
I kto dostal 'opieprz'? FACET!
ŻĄDAM RÓWNOUPRAWNIENIA!
7 paź 16:04
matematyk11111111111111111: nie
dziękuje ci bardzo, jednak nie jest takie trudne
7 paź 16:06
matematyk11111111111111111: asdf: dobra już ważne, że zrozumiałam.
7 paź 16:08