Prosta nierówność
Ktoś: Rozwiązać:
Aż wstyd się przyznać..., niestety nie wychodzi mi to, co jest w odpowiedziach. Mam szczerą
nadzieję, że odp. jest zła, bo nie mogę jednego przykładu rozwiązywać cały dzień....
odp: x∊(−2,−1)∪(0,1)∪(1,+
∞)
Byłby ktoś tak miły...?
7 paź 15:35
PuRXUTM: mi wyszło że x∊(−∞;−1) U (0;1)
7 paź 15:46
Bogdan:
x
3 − x
2 + 2x = x(x
2 − x + 2), x
2 − x + 2 >0 dla x ∊ R
x
4 + 3x
2 − 4 = (x
2 + 4)(x
2 − 1) = (x
2 + 4)(x − 1)(x + 1), x
2 + 4>0 dla x ∊ R
| x3 − x2 + 2x | |
| <0 dla x ≠ −1 i x ≠ 1 |
| x4 + 3x2 − 4 | |
Zapisujemy powyższą nierówność w postaci nierówności równoważnej: x(x − 1)(x + 1) > 0
i dalej już chyba wiesz co zrobić.
A może w liczniku jest x
3 − x
2 − 2x ?
7 paź 15:50
Ktoś: Mnie też....
z nierówności (x−1)x(x+1)(x
2−x+2)(x
2+4)<0
Robię ten przykład 10−ty raz i już byłam przekonana, że coś mi się musiało pomylić..., ale
skoro tak, to źle zapisane są odp. Dziękuję

.
7 paź 15:51
Jack:
i to jest dobra odpowiedź
7 paź 15:52
Jack:
mialem na myśli tę PuRXUTM'a.
7 paź 15:53
Bogdan:
poprawiam znak:
Zapisujemy powyższą nierówność w postaci nierówności równoważnej: x(x − 1)(x + 1) < 0
7 paź 15:54
7 paź 15:54
Basiek: To mogę jeszcze jedno?

Próbuję powtórzyć sobie całe LO... i mam lekki misz−masz w główce w tym momencie.

Funkcja sinus jest f. nieparzystą, czy więc prawdziwym jest sin(x)=sin(−x) [skoro to właściwość
f. nieparzystej?!]
7 paź 16:00
Basiek: stop.

odwrotnie.
**Sinus jest f. nieparzystą, czy więc sin(x)=sin(−x) skoro to własciwość f. parzystej?
Teraz okej.
7 paź 16:01