pierwiastek z x-3 < x^2-7
m.k: Witam ma do obliczenia następujące zadanie:
pierwiastek z x−3 < x2−7 ( pod pierwiastkiem jest tylko x−3)
z góry dzięki!
7 paź 15:17
PuRXUTM: czyli
√x−3<x
2−7
zał x−3≥0 czyli x≥3
√x−3<x
2−7 /()
2 możemy bo wyrażenie po prawej i po lewej stronie jest nieujemne więc zwrot
nierówności się nie zmieni

czyli
x−3<(x
2−7)
2
spróbuj dalej sam
7 paź 15:22
op: Podnieś obie strony do kwadratu
7 paź 15:22
m.k: jeżeli podniosę obustronnie do kwadratu to wychodzi x−3<x4−14x2+49 tak? I nie wiem co
dalej;<
7 paź 15:26
PuRXUTM: przenieś na jedną stronę i spróbuj obliczyć miejsca zerowe − umiesz ? podstawa czy rozszerzenie
?
7 paź 15:28
m.k: niestety podstawa a zadanie chyba z rozszerzenia ;<
7 paź 15:29
PuRXUTM: czekaj spróbuję obliczyć to Ci powiem czy da się na podstawie
7 paź 15:31
m.k: będę wdzięczna!: D
7 paź 15:32
7 paź 15:39
Mila:

Metoda graficzna
√x−3<x
2−7
f(x)=
√x−3 i x≥3 czarny wykres
g(x)=x
2−7 różowy wykres
Nierówność :
√x−3<x
2−7 dla x≥3
Badamy dla jakich argumentów wykres f(x) leży poniżej g(x)=x
2−7
odp. Dla każdego x∊<3,
∞)
7 paź 15:55
PROSZĘ O POMOC!: Dzięki!: D
7 paź 21:43