rownanie trygonometryczne
kim: Mógłby ktoś powiedzieć/opisać/wytłumaczyć jak rozwiązuje się takie równania? Dzięki!
7 paź 15:13
Aga1.: Wzór
cos(α+k*2π)=cosα, k∊C −całkowitych
7 paź 15:14
kim: hmm, i co z tym? pierwszy raz widzę ten wzór.
7 paź 15:29
Bogdan:

Nawet trudno nazwać wyrażenie cos(α + k*2π) = cosα wzorem. Równość ta opisuje
pewną własność funkcji f(x) = cosx. Jaka to własność?
k∊C
7 paź 15:35
kim: jest to tak jakby okresowość tej funkcji?
czyli według wzoru:
| | 2π | | 2π | |
cos( |
| +288π)=cos |
| =? |
| | 3 | | 3 | |
7 paź 15:45
Jack:
a teraz to wzorki redukcyjne się kłaniają
7 paź 15:50
Bogdan:
| | 2π | | π | |
cos |
| = cos(π − |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
7 paź 16:02
7 paź 16:19