iloczyn skalarny
`me~: Proszę o wyprowadzenie wzoru 
a
−>=a
x*i
−>+a
y*
j{−>}+a
z*k
−>
b
−>=b
x*i
−>+b
y*j
−>+b
z*k
−>
i z tego trzeba uzyskać taki oto wzór: a
−>*b
−>=a
x*b
x+a
y*b
y+a
z*b
z
7 paź 15:12
`me~: a−>=ax*i−>+ay*j−>+az*k−>
7 paź 15:40
`me~: pokusi się ktoś?
7 paź 16:03
Krzysiek: skorzystaj z własności iloczynu skalarnego,
ax ,ay ,itd to skalary więc wystarczy pokazać, że i ◯i=1 , j◯j=1 ,k◯k=1 , i◯j=0 ,i◯k=0 itd.
7 paź 16:08
`me~: a dlaczego dwa te same wersory przemnożone przez siebie dają jeden, a dwa różne 0?
7 paź 16:15
Krzysiek: i=[1,0,0]
j=[0,1,0]
i◯i=1+0+0=1
i◯j=1*0+0*1 +0*0=0
7 paź 16:16
`me~: aha, dzięki
7 paź 16:23
`me~: a mam w sunie jeszcze jedno pytanie. Jeżeli
| | ax*bx+ay*by+az*bz | |
cos(a−>,b−>)= |
| to czy mogę licznik zapisać w |
| | |a−>|*|b−>| | |
postaci a
−>*cosα*b
−>*cosα+a
−>cosβ*b
−>cosβ+a
−>cosγ*b
−>cosγ? Jeżeli nie to
jak?
7 paź 16:36
Krzysiek: licznik to iloczyn skalarny wektorów a i b
7 paź 16:37
`me~: czemu, np.: a−> =√ax2 + ay2 + az2? skąd to się bierze? tam jest podniesione do
kwadratu, a ten − to nie powinien tam byc...
7 paź 16:56
Krzysiek: zamiast 'a' powinno być |a| −długość wektora
A skąd to się bierze? z tw. Pitagorasa.
7 paź 17:03
`me~: eh też racja

3−krotne dzięki
7 paź 17:08