miejsca zerowe
głupek:(: Podaj miejsce zerowe:
f(x)= x+2 / 2x−8
f(x)=x+2 / x2−16
f(x)=x+6 / (x−1)(x4)
prosiłabym o wytłumaczenie .
7 paź 15:10
PuRXUTM: | | x+2 | | x+2 | |
a) czy chodzi o f(x)= |
| czy o |
| −8 ? |
| | 2x−8 | | 2x | |
7 paź 15:14
Mati: | x+2 | |
| =0 ⇔ (x+2)(2x−8)=0 |
| 2x−8 | |
| x+2 | |
| =0 ⇔ (x+2)(x2−16)=0 |
| x2−16 | |
itd.
7 paź 15:15
7 paź 15:16
Bogdan:
| | x + 2 | |
f(x) = |
| , założenie: 2x − 8 ≠ 0 ⇒ x ≠ 4 |
| | 2x − 8 | |
f(x) = 0 ⇒ x + 2 = 0 ⇒ x = −2
7 paź 15:17
Mati: oj moja wypowiedz w tym przypadku faktycznie błędna, sztuczka jaką zastosowałem tylko do
nierówności, przepraszam za wprowadzenie w błąd
7 paź 15:20
głupek:(: dzięki to mi się przypomniało. a jak w zadaniu jest pytanie podaj miejsca przecinania osi
układu, to bierzemy pod uwagę tylko też mianownik czy całe równanie ?
7 paź 15:21
Mati: której osi ?
7 paź 15:22
głupek:(: obydwu
7 paź 15:23