proszę pomóżcie
Asia: Określ, w zależności od wartości parametru m, zbiory rozwiązań nierówności:
a)m2x+2>4x+m
b)(m+1)x+4<(3−2m)x−1
7 paź 15:10
Asia: może jednak ktoś to rozwiąże?
7 paź 16:12
ZKS:
Zrobię podpunkt a) a Ty na takiej samej zasadzie b).
m2x − 4x + 2 − m > 0
(m2 − 4) − (m − 2) > 0
(m − 2)(m + 2)x − (m − 2) > 0
(m − 2)[(m + 2)x − 1] > 0
Dla m − 2 = 0 ⇒ m = 2 nierówność sprzeczna.
Dla m − 2 ≠ 0 ⇒ m ≠ 2 nierówność spełniona w zależności od x.
Dla m + 2 = 0 ⇒ m = −2 nierówność zawsze spełniona dla każdego x ∊ R.
7 paź 16:23
Asia: W odp jest tak:
x∊R ⇒m=−2
nierówność sprzeczna dla m=2
7 paź 16:36
ZKS:
To przecież możesz już sama dojść do takiej odpowiedź z mojego zapisu.
(m − 2)[(m + 2)x − 1] > 0
Dla m ∊ (−
∞ ; −2) ∪ (2 ;
∞) współczynnik przy x jest dodatni więc nie nastąpi zmiana znaku
nierówności:
| | 1 | |
(m + 2)x − 1 > 0 ⇒ x > |
| |
| | m + 2 | |
Dla m ∊ (−2 ; 2) współczynnik przy x jest ujemny więc następuje zmiana znaku nierówności:
| | 1 | |
(m + 2)x − 1 < 0 ⇒ x < |
| |
| | m + 2 | |
7 paź 16:43