oblicz obwód narysowanego trójkąta
(jak ktoś może to niech mi wytłumaczy będę na prawdę wdzięczna i z góry dziękuje)
| 5 | 1 | |||
sin30= | ; wiemy, powinnismy , ze sin30= | |||
| przeciwprostokatna | 2 |
| 1 | 5 | ||
= | stad mamy ze dlugosc przeciwprostokatnej wynosi 10; | ||
| 2 | przeciwprostokatna |
| √3 | ||
tg30= | ||
| 3 |
| 5 | ||
tg30= | ||
| przyprostokatna przy kacie 30 stopni |
| √3 | 5 | ||
= | |||
| 3 | przyprostokatna przy kacie 30 stopni |
| 15 | 15√3 | |||
przyprostokatna przy kacie 30 stopni= | = | =5√3 | ||
| √3 | 3 |
obliczyłeś długość przeciwprostokątnej c = 10
więc długość drugiej przyprostokatnej:
z tw. Pitagorasa:
b2 = c2 − 52 => b2 = 100 − 25 => b2 = 75
to : b= √75 = √25*3 = 5√3
Myślę że dla JAYNA będzie to prostsze obliczenie