Liczby rzeczywiste
Paulaa: Prosze o pomoc !
Zadanie 1 do obliczenia:
√√17−1 x √√17+1 =
Zadanie 2 do obliczenia:
32−4 : (1/8)4=
Oraz zadanie 3
4√(−8)2 x 43/4 =
7 paź 14:41
Krzysiek : Przyklad nr2 .
Zobacz ze 32=25 ⇒(25)−4:(1/8)4= 2−20* 84 ⇒2−20* (23)4 Zauwazze 8=23i tak to
zapisalem ⇒2−20*212= 2−20+12=2−8
Przyklad nr3
Zauwaz ze 4√(−8)2= 4√64= 641/4 . Teraz sobie 64 przedstaww w postaci potegi przy
podstawie 4 . i podnies to do potegi 1/4 . Zastosuj tu wzor na potegowanie poteg. Jesli to
zrobisz to zobacz bedziesz miala cos takiego 4 do potegi ktora obliczylas *43/4. Tutaj znowu
wzor an*am=an+m . Mozez to zrobic bo masz jednakowe podstawy (4)
7 paź 19:15