AS:
Jest to układ równań jednorodnych.
Rozwiązujemy podstawieniem y = t*x (t ≠ 0)
x
3 + (t*x)
3 = 1
x
2 *t*x + 2*x*(t*x)
2 + (t*x)
3 = 2
x
3(1 + t
3) = 1
x
3(t + 2*t
2 + t
3) = 2 stronami dzielimy
| x3(t + 2*t2 + t3) | | 2 | |
| = |
| |
| x3(1 + t3) | | 1 | |
t
3 + 2*t
2 + t = 2 + 2*t
3
t
3 − 2*t
2 − t + 2 = 0
t
2(t − 2) − (t − 2) = 0
(t − 2)*(t − 1)*(t + 1) = 0 => t1 = 2 , t2 = 1 , t3 = −1
Stąd juz mamy dla t1 = 2 y = 2*x , podstawić do jednego z równań
podstawowych i wyliczyć x i y
Podobnie postąpić z t2 i t3 , następnie sprawdzić czy pierwiastki znalezione
sprawdzają układ równań i napisać odpowiedź.