Wyznacz p i q wiedząc że m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W
LoL: m = 2
W(x) = x4 + px3 + 9x2 −20x + q
Dzielę to przez (x−2)2 = x2 −4x + 4 i nie wiem co zrobić potem z tym (p + 4)x3, bo chcę mieć
samą resztę bez x
7 paź 14:30
ICSP: w(x) = (x2 − 4x + 4)(x2 + ax + b)
wymnóż. Porównaj współczynniki − wyliczasz a oraz b.
Później wymnażasz i odczytujesz p oraz q
7 paź 14:36
LoL: Może:
p + 4 = 0
p= −4
ale nadal nie wiem jak q policzyć, 5x2 − 20x + q = 0 ? da się z tego coś liczyć?
7 paź 14:38
Bogdan:
W(x) = (x
2+ax+b)(x
2−4x+4) = x
4 − 4x
3 + 4x
2 + ax
3 − 4ax
2 + 4ax + bx
2 − 4bx + 4b =
= x
4 + (−4 + a)x
3 + (4 − 4a + b)x
2 + (4a − 4b)x + 4b
| ⎧ | 4 − 4a + b = 9 | |
| ⎩ | 4a − 4b = −20 |
|
Po wyznaczeniu wartości a i b z tego układu równań obliczamy: p = −4 + a oraz q = 4b
7 paź 15:15