Oblicz
iktorn: Zbadaj monotoniczność ciągu an = 7 − 12n .
Oblicz 5 początkowych wyrazów ciągu an
8 maj 21:38
Krzysiek: musisz policzyc a
n−a
n−1 w zaleznosci od tego czy bedzie wieksze czy mniejsze czy rowne 0 to
ciag jest malejacy, rosnacy, staly
8 maj 21:41
Krzysiek: oj odwrotnie, rosnący, malejący, staly
8 maj 21:42
iktorn: Kolego mógłbyś to zrobić, bo dobrze tego nie umiem. Prosze
8 maj 21:43
Eta:
zbadaj znak róznicy:
a{n+1} − a
n
jak <0 −−− ciąg malejący
>0 − rosnący
= 0 stały
ten ciąg będzie malejący ( ale musisz to wykazać

wyrazy oblicz tak
a
1 = 7 −
12*1
a
2 = 7 −
12*2
a
3= 7 −
12*3
itd.......
8 maj 21:43
Krzysiek: eta dobrze napisalem

8 maj 21:44
iktorn: Z wyrazami już wiem. Eta albo Krzysiek pomużcie mi z tą monotonicznością
8 maj 21:48
Eta:
an+1 = 7 − 12*(n+1)
to
7 −12(n+1) −( 7 −12*n)
7 − 12n −12 − 7 +12*n
= −12 −−−−− czyli ciąg malejący
8 maj 21:48
Eta: Tak Krzysiek

dobrze



!
można a
n − a
n−1
a można : a
n+1 − a
n ...... to obojętne


8 maj 21:50
Darek: czyli w sumie oblicza sie reszte

a reszta to roznica miedzy tym wiekszym a tym mniejszym wyrazem ciagu

mozna tez a
11−a
10
8 maj 21:51
iktorn: Dzięki za pomoc wszystkim
A w takim przykładzie: a
n = 2 − 3
n wyjdzie −3 czyli malejąca
8 maj 22:04
Eta: TaaaaK
8 maj 22:21