proszę was o pomoc
basia : Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc ze x∊(2,5) |x−6|+3|7−x|−|x−1|
7 paź 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro x∊(2,5) to:
x−6 ∊ (−4;−1) czyli |x−6| = −(x−6)
7−x ∊ (2;5) czyli |7−x| = 7−x
x−1 ∊ (1;4) czyli |x−1| = x−1
dalej sobie chyba poradzisz, prawda

7 paź 14:20
Mati:
|x−6|+3|7−x|−|x−1|
<0 >0 >0
−x+6+3(7−x)−(x−1)=...
7 paź 14:20
Piotr:
−(x−6)+3(7−x)−(x−1) dokoncz
7 paź 14:21
Ann: x∊(2,5)
|x−6|<0 => 6−x
|7−x|>0=> 7−x
|x−1|>0=> x−1
=6−x+3(7−x)−(x−1)=6−x+21−3x−x+1=28−5x
7 paź 14:22
Maniek: Chopaki, co zrobić żeby też mieć kolorowy nick?
7 paź 14:52