tozsamosc?
Patison: | [(2+√3)(2−√3)]x | | 1 | |
| = |
| |
| (2−√3)x | | (2−√3)x | |
to jest prawdziwe?
7 paź 14:16
Mati: tak
7 paź 14:22
Patison: jak do tego dojść?
7 paź 14:22
Mati: (2+√3)(2−√3) = 22 − √32 = 4−3=1
∧ 1x = 1
x∊R
7 paź 14:23
Patison: no tak teraz widze, z prawej do lewej bym doszedl, ale z lewej do prawej juz nie
7 paź 14:23
Mati: no mogloby byc ciezko ale raczej nikt Ci tego nie bedzie kazał robić
7 paź 14:24
Eta:
Można też tak:
po usunięciu niewymierności z manownika
(2−
√3)
x=t
7 paź 14:31