wartosc bezwzględna
misia: |1,(41)−
√2|=
8 maj 21:35
Krzysiek: 1,(41)−√2=0 lub −1,(41)+√2=0 reszte sobie dolicz
8 maj 21:37
misia: thx
8 maj 21:38
Krzysiek: spox
8 maj 21:39
viola: tylko druga możliwośc jest poprawna, ponieważ wyrażenie w wartości bezwzględnej ma wartość
ujemną. Czyli nie ma lub...
−1,(41)+√2 to jest wynik
8 maj 23:05
Eta: Właśnie tak jest
viola
8 maj 23:06
Bogdan:
Dobry wieczór.
Właśnie tak jest, ponieważ:
| 19602 | | 19600 | |
(√2)2 = 2 = |
| > |
| ⇒ √2 > 1,(41) |
| 9801 | | 9801 | |
Czyli |1,(41) −
√2| =
√2 − 1,(41)
8 maj 23:47
Eta:
Witam Bogdanie

można też tak: ( sposobem z przybliżeniem)
√2≈1,41421356 ...... odczytać z kalkulatora
1,(41) ≈1,41414141
1 ,41414141 − 1,41421356≈
−0,00007256
zatem: I 1,(41) −
√2I = −1,(41) +
√2 =
√2−1,(41)
9 maj 00:04
Bogdan:
Witam Eto

, oczywiście najprościej jest tutaj skorzystać z kalkulatora, chciałem przy
okazji pokazać, jak porównuje się takie liczby bez kalkulatora. Można podać tylko
gotowy wynik, tak jak zrobiła to
viola, ale to jest mało edukacyjne, powinno podawać
się uzasadnienie wyniku, chociażby z użyciem kalkulatora.
9 maj 00:15