dzielenie wielomianów
grzesiu: Mam dzielenie wielomianów: (x3 − 4x2 + 8) : (x−2)
wyszedł mi wynik: x2 − 2x − 4 z resztą 8 czy tak miało wyjść?
7 paź 13:56
konrad: bez reszty
7 paź 13:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
musi wyjść bez reszty −−− na końcu znak pomyliłeś
7 paź 13:58
Saizou : musi wyjść reszta bo W(2)≠0
7 paź 13:59
Saizou : sorry ja policzyłem dla −2, przepraszam oczywiście że bez reszty
7 paź 14:02
grzesiu: napisze wam jak robiłem:
x3 − 4x2 + 8) : (x−2) = x2 −2x − 4
−x3 + 2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x2 + 8
+2x2−4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −4x
+4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=
więc tak to ma wygladac?
7 paź 14:03
grzesiu: mi wychodzi dalej reszta 8
7 paź 14:07
Saizou : tak
7 paź 14:09
grzesiu: wydaje mi sie ze zapomnialem jeszcze tak pomnożyć −4 * (−2) = 8 ze zmianą znaku −8
7 paź 14:10
grzesiu: x3 − 4x2 + 8) : (x−2) = x2 −2x − 4
−x3 + 2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x2 + 8
+2x2−4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −4x − 8
+4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −8
7 paź 14:11
grzesiu: pomoże ktoś?
7 paź 14:17
Piotr:
błąd powinno byc : −4x +8 . nie wiem czemu zmieniles sobie znak.
7 paź 14:17
Saizou : a podziel teraz
(x3−4x2+0x+8):(x−2)
7 paź 14:19
grzesiu: nie rozumiem, może mi ktoś to rozpisać ?
7 paź 14:22
Saizou : (x3−4x2+0x+8):(x−2)=x2−2x−4
−x2+2x2
−−−−−−−−−−−−
−2x2+0x
2x2−4x
−−−−−−−−−−
−4x+8
4x−8
−−−−−−−−
= =
7 paź 14:26
grzesiu: teraz kapuje dzięki
7 paź 14:30