matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wielomian na czynniki.
Mag:
x
3
+x−2 proszę o pomoc!
7 paź 13:48
Ann:
(x−1)(x
2
+x+2)
7 paź 14:01
Saizou :
np. x
3
+x−2= x
3
−x+2x−2= x(x
2
−1)+2(x−1)= x(x−1)(x+1)+2(x−1)= (x−1)(x(x+1)+2)= (x−1)(x
2
+x+2)
7 paź 14:04