??
maciej: Dwa wierzchołki prostokąta leżą na osi OX, dwa pozostałe należą do paraboli y=12x2 +2.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego prostokąta, jeżeli jego pole jest równe 39
Wiem że wzor na pole wyjdzie x3+4x=39 ale wyliczajac z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
wychodzi mi delta ujemna i nie wiem co dalej
7 paź 13:34
Eta:

Dokończ tak:
x>0
x3+4x−39=0 W(3)= 27+12−39=0 to pierwiastkiem jest
x=3
x
3+4x−39= (x−3)(x
2+3x+13) dla x
2+3x+13 Δ<0
zatem jedynym rozwiązaniem tego równania jest
x= 3
| | 1 | | 1 | |
A( −3,0), B( 3, 0) , C(3,6 |
| ), D( −3, 6 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Spr: P(ABCD)= 6*6,5= 39 [j
2] czyli ok
7 paź 15:27