Logika, zbiory. Zweryfikuj dane zdania.
Mementis: Zweryfikuj dane wzory (zdania) używając dowodu formalnego (chodzi tu o udowodnienie używając
różnych praw logicznych):
a) ( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y ) = X ∪ Y
b) ( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) =( X ∪ Y) ∩ ( X ∩ Y )’
c) {[ X ∪ ( X ‘ ∩ Y )] ∩ Y ‘} ‘=Ω
Robię to zadanie godzinę i nie mogę wykazać

Jeśli można to pełne rozwiązanie i wyjaśnienie
w stylu x ∊ X ⋀ x ∊ Y' ⇔ ...
7 paź 13:28
Mementis: chociaz jeden przyklad prosze
7 paź 13:56
Mementis: :(
7 paź 14:00
7 paź 14:02
Trivial:
Ja bym zrobił tabelką (bo praw już trochę nie pamiętam

)
a)
L P
x y ~x ~y x∧y x∧~y ~x∧y (x∧~y)∨(~x∧y)∨(x∧y) x∨y L⇔P
0 0 1 1 0 0 0 0 0 1
0 1 1 0 0 0 1 1 1 1
1 0 0 1 0 1 0 1 1 1
1 1 0 0 1 0 0 1 1 1
7 paź 14:09
Mementis: chodzi o to, że zadanie wymaga użycia praw
7 paź 14:21
zyd: no to wez
x∊[(XnY')u(X'nY)u(XnY)⇔(x∊X ⋀ x∊Y')v(x∊X'⋀x∊Y)v(x∊X⋀x∊Y)⇔
⇔(x∊X⋀x∉Y)v(x∉X ⋀ x∊Y)v(x∊X⋀x∊Y)...
dalej nie wiem sorry
7 paź 14:29
meszek leszek: zyd, dobrze mowi, dam ci dalej tak jak ja mam
⇔(x∊X)⋁ (x∊Y)⋁ (x∊X⋀x∊Y)⇔...
dalej korzystaj z prawa rodzielnosci alternatywy wzgledem koniunkcji
7 paź 14:46
meszek leszek: sorry jednak zle, bo sprawdzilem do konca
7 paź 14:57
Jack:
a)
( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y ) = X ∪ Y
1) →
Niech x∊( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y ) . Zatem x∊( X ∩ Y ‘ ) lub x∊( X ‘ ∩ Y ) lub x∊( X
∩ Y ).
1a. Założmy że x∊( X ∩ Y ‘ ) . Stąd w szczególności x∊X, a więc x∊X ∪ Y
1b. Założmy że x∊( X ‘ ∩ Y ) . Stąd w szczególności x∊Y, a więc x∊X ∪ Y
1c. Założmy że x∊( X ∩ Y) . Stąd oczywiście x∊X ∪ Y.
2) ←
NIech x∊X ∪ Y. Trzeba pokazać, że x∊( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y ).
2a. Załóżmy, że x∊X ⋀ x∊Y. Wówczas x∊X ∩ Y ⇒ x∊( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y )
2b. Załóżmy, że x∊X ⋀ x∉Y. Wówczas x∊X ∩ Y' ⇒ x∊( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y )
2c. Załóżmy, że x∉X ⋀ x∊Y. Wówczas x∊X' ∩ Y ⇒ x∊( X ∩ Y ‘ ) ∪ ( X ‘ ∩ Y ) ∪ ( X ∩ Y ) .
To kończy dowód.
7 paź 15:04