Odczytać zdanie
???: Jak to odczytać?
~ ( ∨ x2 + 5=0)
x∊R
7 paź 13:02
Amaz:
Nieprawda, że dla kazdego x należącego do zbioru liczb rzeczywistych zachodzi równość: x2+5=0
7 paź 13:03
konrad: nie istnieje taka liczba rzeczywista x, że x2+5=0
albo ...spełniająca równanie x2+5=0
7 paź 13:04
trotex: nieprawda że istnieje x należące do zbioru liczb rzeczywistych takie , że x2+5=0 − nie
jestem pewny czy tak
7 paź 13:04
7 paź 13:06
Amaz:
Hmmm, chyba zle konrad, bo jakby miało być "nie istnieje", to byłoby: "~∃". Ale juz teraz nie
jestem pewny.
7 paź 13:06
konrad: tak, źle jest
7 paź 13:06
Amaz:
Niech ? ? ? powie nam czy jego znak wygląda tak: "V", czy tak: "∀".
7 paź 13:07
konrad: myślę, że raczej ten pierwszy, bo w poprzednim zadaniu użył tego odwróconego V, czyli raczej
stosuje tą wersje kwantyfikatorów
7 paź 13:11
Amaz:
Aha, nie widziałem wcześniejszego zadania

Byłem pewny, że ? ? ? używa nowych
kwantyfikatorów.
7 paź 13:12
???: ∨ taki
7 paź 13:13
trotex: no dobra Amaz i konrad , bo chyba jesteście lepsi ode mnie moja interpretacja jest dobra czy
zła ?
7 paź 13:13
Amaz:
Jeśli ? ? ? uzywa starych kwantyfikatorów, to stwierdzenie "nie istnieje: jest prawdziwe.
7 paź 13:14
???: Twierdzenie nie istnieje jest prawdziwe.
7 paź 13:17