procenty
wstyd!: mam małą prośbe, nie wychodzi mi to zadanie... wygląda na banalne... Cenę pewnego towaru
obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20%. O ile % obniżono cenę towaru
8 maj 21:20
@Basia:
cena poczatkowa x
pierwsza obniżka:
x−30%x = x−0,3x = 0,7x
druga obniżka:
0,7x − 20%*0,7x = 0,7x − 0,2*0,7x = 0,7x − 0,14x = 0,56x
x − 100%
0,56x − 56%
czyli obniżono cenę o 44%
8 maj 21:24
wstyd!: dzięki

ja doszłam do wyniku 0,56x i troszke w inną strone próbowałam to rozwiązac

dlatego
mi nie wychodziło
8 maj 21:28