POMOCY
Piotr student: 2
2 * 5
3 =


POMOCY SAIZOU POMOZ W KONCU
7 paź 12:33
Piotr student: JAK TO SIE ROBILO PRZYPOMNIJ JAKIES WZORY SKROCONEGO MNOZENIA?
7 paź 12:33
Ajtek:
22*52*5=(2*5)2*5=....
Albo od razu policzyć:
22*53=4*125=....
7 paź 12:36
Piotr student: co dalej proszę o podpowiedź?
7 paź 12:57
Ajtek:
Masz problem z wymnożeniem?
7 paź 13:05
Piotr student: NIC NIE WIEM ŻYCIE NIE MA SENSU JUŻ

:(
7 paź 13:06
trotex: 52 * 5 = 53 czego tu nie rozumieć ? Widzę , że sobie jaja robisz
7 paź 13:08
Piotr student: NIE ROBIE
7 paź 13:11
Ajtek:
Umiesz mnożyć?
7 paź 13:13
trotex: 52= 5*5=25
53 = 5*5*5 = 125
dwie liczby o tej samej potędze można dać w nawias 22 * 32 = (2*3)2
dlatego najlepszy sposób jest taki jak podał Ajtek
7 paź 13:17
Saizou : 2*2*5*5*5*=4*25*5=100*5=500
PS. na forum jest wiele osób znających się na matematyce lepiej niż ja
7 paź 13:25
Mateusz:
Nie robcie sobie jaj czyżby dawny
Piotr student powrócił


7 paź 13:50
Piotr student: wytluaczcie mi krok po kroku
7 paź 14:04
Krzysiek : Juz wiem co mial na mysli baca .
Wzory na potegowanie
1) an *am=an*m . Mozez teraz zastosowac ten wzor do swojego przykladu . Nie mozesz bo masz
rozne podstawy poteg masz 2 i 5 . Tzn jasniej nie masz 22*23 tylko masz 22*53
2) Wzor an * bn= (a*b)n . Popatrz mozesz zastosowac ten wzor do swojego przykladu ,. Tez
nie mozesz bo nie masz tych samych wykladnikow poteg (masz wykladniki poteg 2 i 3) . U
cIebie nie ma 22*52(wtedy bys mogl zapisac ze 22*52=(2*5)2=102=100) ale masz postac
22 *53.
Ale . Przyjrzyj sie temu teraz dokladnie co napisze (zreszta koledzy to tez juz CI napisali o
tym ) . Mozesz zapisac ze 53= 5*5*5=52*5 A czy teraz mozesz skorzystac z tego drugiego
wzoru , Jesli dobrze przeczytales to co tam napisalem to juz bedzez wiedzial . Widzisz mozesz
bo masz rozne podstawy ale masz te same wykladniki poteg .
Wiec zapiszemy to tak
22* 53=22*52*5=5*22*52(mnozenie jest przemienne wiec 5 przenioslem na poczatek ) =
5*(2*5)2=5*100 a to sie rowna ile
7 paź 15:08
Święty: Student? o.O
7 paź 15:35
7 paź 15:37
Mateusz:
Jeśli to naprawde on to nie zazdroszcze co niektórym

wpiszcie sobie w wyszukiwarke jego nick
i zobaczcie stare posty a przekonacie sie o czym mowie
7 paź 15:37
Piotr student: obrazanie mnie
7 paź 15:41
Krzysiek : Piotr. A ile Ty w koncu masz lat ze tak mowisz ze nic nie ma sensu Ewenyualnie mozesz powiedz
ze zycie nie ma sensu jak bedziesz w moim wieku (a do tego to CI bardzo duzo brakuje oj
naprawde duzo )
jesli niektorych rzeczy nie rozumiesz to powroc do ksiazek z podstawowki lub z gimnazjum .
Nie trzeba sie tego wstydzic. >Przeciez tez masz kolegow z klasy ktorzy CI pomoga .
Wiecej bez takich komentarzy .
Teraz zrozumiales te obliczenia ktorwe CI przedstawilem czy dalej nie
.
7 paź 18:34