Obwód trójkąta o danym boku.
Miraclepl:

Podobieństwo trójkątów − wysokość podzieliła przeciwprostokątną na odcinki 4 i 9 cm, obliczyć
obwód trójkąta.
Wiem, że zadanie proste, ale baaardzo dawno nie rozwiązywałem tego typu zadań.
− wysokość to poprostu h
2=4*9 ⇒ h
2=36 ⇒h=6
I teraz nie wiem, które trójkąty są podobne, te małe dwa czy kazdy z nich (ten o
przeciwprostokątnej 13 cm też?).
Pozdrawiam
7 paź 12:20
ICSP: założę sobie że przyprostokątne to a oraz b mam zatem :
Obw = a + b + 13
dokładam dodatkowo twierdzenie Pitagorasa :
a
2 + b
2 = 169
13*6 = a*b
i teraz używam następującego tricku :
2ab = 156
a
2 + b
2 + 2ab − 2ab = 169
(a+b)
2 − 2ab = 169
(a+b)
2 − 156 = 169
(a+b)
2 = 325
a+b = 5
√13
Obw = 5
√13 + 13
Nie ma sensu używać podobieństwa według mnie
7 paź 12:26
Bogdan:
| | 4 | | a | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i BDC: |
| = |
| ⇒ a = 2√13 |
| | a | | 13 | |
| | 9 | | b | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i ADC: |
| = |
| ⇒ b = 2√13 |
| | b | | 13 | |
Obwód L = a + b + 13
7 paź 12:33
ICSP: Bogdanie widzę chochlika
7 paź 12:36
Miraclepl: Dziękuje za pomoc, właśnie chodziło o takie rozwiązanie Bogdan, bo to jest zadanie z gimnazjum
i kolega właśnie bierze ten temat, więc metodą ICSP byłoby to małą nadgorliwością dla
gimnazjalistów.
Pozdrawiam
7 paź 12:36
Miraclepl: a cóż to za chochlik? jakiś błąd ?

bo niewiem czy przepisywać xD
7 paź 12:40
Bogdan:
a to paskud ten chochlik, poprawiam: b = 3
√13 
, dziękuje
ICSP
7 paź 12:40