matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie logarytmiczne
mirka:
log
2
3
x + 2log
3
x − 8 = 0
7 paź 12:15
Aga1.:
x>0 wykorzystaj wskazówkę
log
3
x
log
3
x
log
2/3
x=
=
=
2
log
2
3
log
3
2−log
3
3
log
3
x
log
3
2−1
teraz możesz wprowadzić pomocniczą zmienną.
7 paź 12:48