Kombinacje...
Kasia: 1.Wyznacz współczynnik wielomianu W(x)=(1−x)
20 przy x
3.
Proszę o pomoc
7 paź 11:48
ICSP: Proponuję dwumian Newtona
7 paź 11:49
Kasia: wiem że to trzeba zastosować, tylko nie bardzo wiem jak ...
7 paź 11:52
ICSP: wystarczy to rozwiązać. Jeżeli masz wzór przed sobą to wystarczy podstawić n = 20 oraz k = 3
7 paź 11:56
7 paź 11:57
Kasia: powinno wyjść −1140, a pi wychodzi z tego 1140*(−x)3?
7 paź 12:00
Bogdan:
i ogólnie:
| | | | | | | |
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + | an−2b2 + ... |
| | | | |
| | | | | | | |
...+ | an−kbk + ... + | a1bn−1 + | a0bn |
| | | | |
7 paź 12:01
ICSP: ale pytają Ciebie o współczynnik prz x3 :
1140 * (−x)3 = (−1)3 * x3 * 1140 = −1140 * x3 więc współczynnik przy x3 jest równy −1140
7 paź 12:03
Kasia: aha, dzięki wielkie
7 paź 12:05