ile wynosi log o podst 12 z 16,jesli o podst.12 z 27 wynosi a ?
Janek:
7 paź 11:35
Janek: ile wynosi log o podst 12 z 16,jesli z 27 wynosi a ?
7 paź 11:36
Aga1.:
Tak ma wyglądać?
log1227=a
Oblicz
log1216
7 paź 11:38
Janek: tak
7 paź 11:41
Janek:
7 paź 11:43
Aga1.: log
1227=log
123
3=3log
123=
| 3 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| =a |
| log312 | | log3(3*4) | | 1+2log32 | |
Oblicz z tego log
32=
| | log316 | | 4log32 | |
log1216= |
| = |
| = |
| | log312 | | 1+2log32 | |
7 paź 11:57
Janek: Cześć Aga.super dzieki,ale mozesz zdradzic jeszcze jak obliczasz ten log z 2 przy podst.3?moze
jestem kiepem,ale probowalem i nic z tego nie wyszlo?prosze.
7 paź 13:53
pigor: .... np. tak
log1216= a ⇔ log
122
4= a ⇔ 4log
122= a ⇔
log122= 14a ⇒
| | 12 | |
⇒log1227=log1233= 3 log123= 3 log12 |
| = 3 (log1212−log124)= |
| | 4 | |
= 3 (1−log
122
2)= 3 (1−2log
122)= 3(1−2*
14a)= 3(1−
12a)=
32(2−a) .
7 paź 14:20
pigor: ... o kurcze ja policzyłem odwrotnie

, przepraszam,
no to odwróć sobie rozumowanie i masz ...

. albo
7 paź 14:23
Aga1.: | | 3 | |
a= |
| //*(1+2log32) |
| | 1+2log32 | |
a+2alog
32=3
2alog
32=3−a //:2a
7 paź 14:29
Janek: Czesc Aga i Pigor,serdeczne dzieki,nie moge sobie darowac,ze nie porownalem wyrazenia po
przeksztalceniu do a.jeszcze raz dzieki,pozdrawiam cieplo −Janek
7 paź 14:39
pigor: ....
| | 12 | |
log1227=a ⇔ 3log123=a ⇔ log123= 13a ⇔ log12 |
| = 13a ⇔ |
| | 4 | |
⇔ 1−log
124=
13a ⇔
log124= 23a , zatem
log1216 =log
124
2= 2
log124= 2*
23a=
43a . ...
7 paź 14:42
Aga1.: pigor
| | 1 | | 1 | |
1−log124= |
| a⇔log124=1− |
| a |
| | 3 | | 3 | |
7 paź 14:59
pigor: ... no nie

, przepraszam ,. nie ma mnie . ...:(
7 paź 15:08