zadania
zadanie: rzucamy kostka szescienna ktorej sciany oznaczono
1*3 oczka
2*2 oczka
3*1 oczko
oblicz prawdpodobienstwo zdarzenia ze wypadly co najwyzej 2 oczka. Jakie beda czestosci
wystepowania poszczegolnych oczek?
7 paź 11:24
trotex: Ω= 6 |A| = 3 − zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu losowemu , polegającemu na
wyrzuceniu maksymalnie 2 oczek
P(A) = |A| : Ω = 3:6 = 0.5
7 paź 11:29
trotex: tam |A| miało być 5 i będzie 5:6
7 paź 11:31
trotex: częstość wypadania :
|B| = 3 − wypadnie 1 oczko
|C| = 2 − wypadną 2 oczka
|D| = 1 − wypadną 3 oczka
Wystarczy podstawić
7 paź 11:32
zadanie: ale Ω=3
7 paź 12:27
trotex: Ω=6 bo mamy takie możliwości [ oczko , oczko , oczko , dwa oczka , dwa oczka , trzy oczka ]
kostka ma 6 ścian − jest 6 możliwości tylko niektóre oczka powtarzają się częściej i jest
większa szansa na to , że wypadną .
7 paź 12:31