Logarytm dziesiętny - Oblicz.
zaratustra:
2) log
4√10 − log
4√3
O co chodzi z tym logarytmem dziesiętnym? W jaki sposób mam obliczyć, szczególnie jeśli mamy do
czynienia z pierwiastkami?
7 paź 11:20
Bogdan:
| | 1 | |
log n√b = log10 b1/n = |
| log10 b |
| | n | |
7 paź 11:23
Święty: | | 1 | |
a) log636−1+log101/3=−2+ |
| =? |
| | 3 | |
7 paź 11:23
zaratustra: A więc obliczę drugie zadanie w ten sposób:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log 4√10−log 4√3 = |
| log10 10 − |
| log10 3 = |
| − |
| log10 3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
Co w takim razie mam dalej robić? Szczególnie przy |
| log10 3 ?! |
| | 4 | |
7 paź 12:06
zaratustra: Refresh?
7 paź 12:18
Bogdan:
można tak zostawić, albo kontynuować:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 10 | |
... = |
| (1 − log3) = |
| (log10 − log3) = |
| log |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 3 | |
1 = log
10 10 = log10
Przy logarytmach o podstawie 10 można nie wpisywać w podstawie tej liczby
czyli log
10b = logb
Można było w 2) od razu zapisać:
| | 10 | | 1 | | 10 | |
log101/4 − log31/4 = log ( |
| )1/4 = |
| log |
| |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
7 paź 12:25
beti: log10 * √2
12 lut 18:48
Robert: log10√3=
29 lis 11:27