Okrąg wpisany w trójkąt prostokątny
luck00: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny jest równy r, a jeden z kątów ostrych ma miarę
α. Wyznacz pole tego trójkąta.
Nie wiem jak zrobić to zadanie. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
8 maj 20:54
luck00: no i co? da rade coś wymyśleć
8 maj 20:57
Krzysiek: pewnie ze da
8 maj 20:58
Krzysiek:

skorzystaj z tw sinusow, z tozsamosci trygonometrycznych, no i ewentualnie z tw pitagorasa
8 maj 21:00
imię lub nick:
| | | r(1+tgα2) | | r*tgα(1+tgα2) | |
| * |
| | | tgα2 | | tgα2 | |
| |
P= |
| = |
| | 2 | |
8 maj 22:51
imię lub nick: k∪ℛω∀... się kliknęło... w dupie to mam idę spać...
8 maj 22:54
Bogdan:

r − długość promienia okręgu wpisanego.
Korzystamy z zależności: 2r = a + b − c oraz z: a = c sinα i b = c cosα
| | 2r | |
2r = c sinα + c cosα − c ⇒ c = |
| |
| | sinα + cosα − 1 | |
| | 2rsina | | 2rcosα | |
a = |
| , b = |
| |
| | sinα + cosα − 1 | | sinα + cosα − 1 | |
| | 1 | |
pole trójkąta P = |
| ab, wystarczy podstawić tu wyznaczone a oraz b. |
| | 2 | |
9 maj 01:11