Prosta o równaniu.
funkcja: Prosta o równaniu x= −2 przecina wykres funkcji f(x)=(2/3)x w punkcie P. Sprawdź, czy suma
wartości bezwzględnych współrzędnych punktu P jest większa od 4.
7 paź 10:24
funkcja: PROSZE O POMOC

!
7 paź 11:57
ICSP: Punkt P ma współrzędne : P(−2;f(−2)) zatem :
teraz sprawdź czy suma wartości bezwzględnych współrzędnych punkt P jest większa od czterech.
To już jest proste
7 paź 12:02
Aga1.: | | 2 | | 3 | | 9 | |
Gdy x=−2 to y=( |
| )−2=( |
| )2= |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
I teraz oblicz
IxI+IyI=
7 paź 12:04
funkcja: już wiem.
Mam kolejne zadanie .. w ogóle nie rozumiem tych funkcji ...
Funkcja g określona jest wzorem g(x)=3x + 3−x . Uzasadnij, że jeśli liczby a, b są
przeciwne to g(a)=g(b).
7 paź 12:06
Aga1.: Jeśli liczby ai b są przeciwne to a+b=0 Stąd
b=−a
g(a)=3a+3−a
g(b)=g(−a)=3−a+3−(−a)=3a+3−a=g(a)
7 paź 12:13
funkcja: ekstra !
1.Wykaż , że funkcja h(x)=x2 + 250 *x +298 ma jedno miejsce zerowe.
2.Uzasadnij, że liczba 219 * 713 jest większa od liczby 213 * 715 .
7 paź 12:19
7 paź 12:32
Aga1.: 1) Oblicz Δ
Delta powinna Ci wyjść równa 0.
2) wskazówka
7 paź 12:36
funkcja: problem w tym że delta mi nie wychodzi ; o
we wzór delty mam podstawiać całe wyrażenia czy tylko te pod potęgą ?
Np.x
2 <− całe czy tylko 1
7 paź 12:47
???: Δ= b2 − 4ac
7 paź 12:51
???: Δ= b2 − 4ac
7 paź 12:51
funkcja: wiem jaki jest wzór na deltę , tylko nie wiem czy mam wstawiać całe wyrażenia z tej funkcji do
tego
wzoru czy tylko wartości podstaw !
7 paź 12:53
Aga1.: Δ=b2−4ac
a=1, b=250, c=298
Δ=(250)2−4*298=2100−22*298=2100−2100=0
7 paź 12:53
funkcja: czyli x
0 = −1
48
7 paź 12:59
funkcja: tak samo w tym drugim zadaniu , wg wskazówki
Aga1 to powinno być tak :

2
19 / 7
13 =
2
13 / 7
15 =
7 paź 13:09
7 paź 13:22
pigor: ... 1. Wykaż , że funkcja h(x)= x
2+2
50x+2
98 ma jedno miejsce zerowe.
−−−−−−−−−
jak nie miałeś Δ, to np. tak :
h(x)=x
2+2x*2
49+(2
49)
2= (x+2
49)
2=
0 ⇔
x=−249 . ...
7 paź 13:26
funkcja: a to drugie jak trzeba

7 paź 13:30
pigor: ... 2. Uzasadnij, że liczba 2
19* 7
13 jest większa od liczby 2
13 * 7
15 .
−−−−−−−−−−−−−−−−
no nie, ale tak:
| a | | 219* 713 | |
| = |
| = 219−13 * 713−15= 26 * 7−2= |
| b | | 213 * 715 | |
| | 64 | | 15 | | a | |
= |
| = 1 |
| > 1 c.n.u., bo wykazałem, że |
| >1 /* b>0 ⇒ a > b . ...  |
| | 49 | | 49 | | b | |
7 paź 13:37