analityczna
matura_z_matematyki: Wyznacz równanie okręgu będącego obrazem okręgu (x−5)
2+(y−2)
2=9 w symetrii względem prostej
l: y=2x−3.
Obliczyłem prostą prostopadłą do prostej l i odległość środka okregu od tej prostej, wg mnie
potrzebuję jeszcze środka drugiego okręgu ale nie wiem jak go obliczyć.
Możecie mi pomóc
8 maj 20:53
matura_z_matematyki: heeej heeej

jest tam ktooooo
8 maj 21:02
@Basia:
Jeżeli masz prostą k prostopadłą do l i przechodzącą przez środek O1 Twojego okręgu to:
O2 − środek drugiego okregu
S − punkt przecięcia prostych k, l
znajdź współrzędne S
O1S→ = SO2→
8 maj 21:22
Eta:
Punkt przecięcia danej prostej i prostej prostopadłej
jest środkiem odcinka S
1S
2
może to Ci coś wyjaśni
8 maj 21:22
matura_z_matematyki: Wybaczcie mi ale ja dalej nie moge wpaść na to...
Obliczyłem ten punkt i co dalej?
8 maj 21:30
matura_z_matematyki: Chyba już wiem dajcie mi sek
8 maj 21:31
@Basia:
wektory równe mają równe współrzedne
albo wzór na współrzędne środka odcinka
8 maj 21:31
Eta:
xS2 = 2xP − xS1 yS2 = 2yP − xS1
8 maj 21:35
matura_z_matematyki: Już sobie poradziłem dzieki

Mam tu kolejną "perełkę":
Narysuj figurę określoną nierównością |1/2x|+|y|<=3
Zrobiłem to tak, że narysowałem wykres tej funkcji bez wartości bezwz. i tylko odbiłem od osi w
odpowiednich miejscach ale coś czuje że to nie jest dobra metoda i trzeba to pewnie jakoś
policzyć.
Czekam na wasze sugestie
8 maj 21:38
matura_z_matematyki: Cierpliwie czekam nigdzie nie idę
8 maj 21:52
Eta:
8 maj 22:08
matura_z_matematyki: Nie no ładnie pięknie wszytko tylko skad
8 maj 22:10
matura_z_matematyki: no i oczywiście moja metoda była nie do końca trafna
8 maj 22:14
Eta:
Mówi Ci to coś?

rozpatrujesz przedziałami:
1/ x≥ i y≥0 masz :
12x + y ≤3 zatem prosta ma równanie:
y = 3 −
12x miejsce zerowe to x = 6
przechodzi zatem przez punkty ( 6,0 ) i ( 0,3)
czyliwybirerasz zb. punktów pod ta prostą tylko dla x≥o i y≥)
2/ podbnie ale dla x<0 y≥0
czyli : −
12x + y ≤ 3 to prosta ma równanie:
y = +
12x +3 miejsce zerowe x= −6 ( −6,0) i ( 0,3)
zbiór punktów teź pod ta prosta i wraz z nią , dla x<0 i y≥0
itd....................................
poradzisz już sobie
8 maj 22:16
matura_z_matematyki: CZyli to trzeba było przedziałami rozpatrywać... no coś w tym jest

Dobra to zrobię to i bede miał jeszcze z jedno zadanko

mam wene dzisiaj na matamatykę
8 maj 22:18
8 maj 22:18
matura_z_matematyki: Tak Eta juz wszystko rozumiem, pamiętam o zmianie zwrotu pamietam, dziekuję za troskę
8 maj 22:23
Eta: OK
8 maj 22:23
matura_z_matematyki: Wpadnij za chwilę jak będę miał nast zadanie ok
8 maj 22:25
Eta: Ok

....... narazie idę coś zjeść
8 maj 22:26
matura_z_matematyki: Smacznego
8 maj 22:30
matura_z_matematyki: no i wszystko ładnie pięknie wyszło tak jak podpowiedziałaś

A oto i obiecane zadanie:
Wyznacz punkt P jednakowo odległy od prostej l: y=−2 i punktu F = (0,2). Ile jest takich
punktów i gdzie leżą
8 maj 22:43
@Basia:
P(x,y)
równanie l: przekształcamy do postaci ogólnej
0*x + 1*y + 2 = 0
zapisz |FP|
zapisz d(F,l)
porównaj (podnieś obustronnie do kwadratu)
8 maj 22:48
Eta:
Jestem już

P(x,y) F( 0,2) punkt leżacy na prostej y = −2 ma współrzedne :
A( x, −2)
porównujemy długości: IPFI=IPAI
IPFI
2 = x
2 +(y −2)
2
IPAI
2 = 0 + ( y +2)
2
otrzymasz: x
2 + y
2 −4y +4 = y
2 +4y +4 => −8y = −x
2
to y =
x28 −−−−−−− to parabola
zbiór takich punktów znajduje sie na tej paraboli
8 maj 22:58
Eta: Basia odbiera mi przyjemność pomagania

8 maj 22:59
matura_z_matematyki: No Panie walczą, żeby mi pomóc

Hehe cieszę się bardzo xD
Wracając do zadania doszedłem do tego równania − x
2= −8y i nie wiedziałem co dalej ale już
wszystko rozumiem.
Dobra lekki sen mnie bierze, więc nie ma sensu się męczyć. Jutro tu wróce

Dziękuje serdecznie za pomoc

Dobranoc
8 maj 23:06
Eta: Miłego snu
8 maj 23:09
Kasia: Parze na to pierwsze zadanie i miomo wytłumaczenia nie rozumiem, wyznaczyłam sobie promień,
srodek okręgu i nie wiem czy dobrze wyznaczam proste : y= 1/2x −2 czyli prosta prostopadła to
y=−2x+b ?
28 paź 16:09
Kasia: jezeli dobrze proste to co z nimi mam zrobic dalej? help
28 paź 16:12