wskaż liczbę.
funkcja: Wskaż liczbę będącą kwadratem liczby naturalnej :
A. 67 B.78 C. 89 D.1011
Wskaż liczbę będącą sześcianem liczby całkowitej :
A. 910 B. 1011 C. 1112 D.1213
Proszę również o wyjaśnienia.
7 paź 09:23
Saizou : kwadrat liczby naturalnej możemy przedstawić w postaci n2 ,gdzie n∊N
sześcian liczby całkowitej możemy przedstawić w postaci c3 gdzie c∊C
7 paź 09:38
funkcja: mam zadanie z miejscem zerowym i kompletnie nie wiem jak sie za nie zabrac, może jakaś mała
pomoc ?
7 paź 09:40
funkcja: a co do tego pierwszego zad to juz wszystko rozumiem.
7 paź 09:40
Saizou : a może treść zadania
7 paź 09:41
funkcja: Sprawdź czy liczba 512 jest miejscem zerowym funkcji h(x)=3√5x − 6√5
7 paź 09:44
Saizou : no to sprawdź czy f(51/2)=0
7 paź 09:45
Saizou : 3√5=51/3
6√5=51/6
7 paź 09:45
funkcja: i wg moich obliczeń to nie jest równe zero , a w odp jest napisane , że 512 jest
miejscem zerowym.
7 paź 09:49
Saizou : f(51/2)=51/3*51/2−51/6*51/2=55/6−54/6=54/6(51/6−1)≠0
7 paź 09:52
funkcja: a dlaczego tam jest −51/6 * 51/2 skoro x był tylko jeden ?
7 paź 09:55
Saizou : sorry mój błąd
f(51/2)=51/3*51/2−51/6=55/6−51/6≠0
7 paź 09:59
funkcja: to mi tez tak właśnie wychodziło, i to juz jest miejsce zerowe

po czym to się poznaje
7 paź 10:02
Saizou : a co to jest miejsce zerowa
7 paź 10:04
funkcja: miałam sprawdzić czy ta liczba jest miejscem zerowym , więc ja pytam : jest
7 paź 10:05
Saizou : a jaka jest definicja miejsca zerowego
7 paź 10:05
funkcja: Miejscem zerowym funkcji nazywamy taki argument, dla którego wartość funkcji jest równa 0.
7 paź 10:08
Saizou : i odpowiedz sobie czy dla argumentu 51/2 funkcja przyjmuje wartość zero
7 paź 10:09
funkcja: chyba tak.
7 paź 10:13
Saizou : to jest miejscem zerowym czy nie
7 paź 10:14
funkcja: no jest.
7 paź 10:16
Saizou : przecież obliczyłeś że dla 51/2 funkcja przyjmuje wartość ≠0
7 paź 10:22
funkcja: ale w odpowiedziach jest napisane , że jest miejscem zerowym. to ja juz nie wiem nic z tego.
7 paź 10:25
Saizou : to jest błąd w odpowiedziach
7 paź 10:34
funkcja: no trudno , muszę to przeżyć. dzięki za pomoc.
7 paź 10:35