Ile było pudełek?
zagadka: Na stole stało 100 dużych pudełek. Wybrano niektóre z nich i umieszczono w nich
po 8 mniejszych pudełek. Następnie wybrano niektóre z tych mniejszych pudełek i
umieszczono w nich po 8 jeszcze mniejszych pudełek. Ten proces został powtórzony
kilka razy. Na koniec całego pakowania na stole pozostało 233 pustych pudełek.
Ile pudełek w sumie jest na stole?
7 paź 02:48
adasd:
9 kwi 22:27
adasd: Da ktos odpowiedz ?
9 kwi 22:43
pb: ofnaście
9 kwi 22:47
Bambus: Łącznie są 252 pudełka. Stałą w tym równaniu jest to że z każdym dołożeniem pudełek
przyrasta 7 pustych i osiem niepustych.
100 / 7 = 19
19 * 8 = 152
100 + 152 = 252
30 lis 19:59
kerajs:
Raczej:
Stałą w tym równaniu jest to że z każdym dołożeniem pudełek
przyrasta 7 pustych i 1 pełne.
(233−100) / 7 = 19 dołożeń
19 * 8 = 152
100 + 152 = 252
1 gru 08:01