problem z równaniem
karolka: problem z równaniem .. 1−√2\x+√3=1−√3\x+√2
7 paź 01:40
7 paź 01:44
asdf: | | √2 | | √3 | |
1 − |
| + √3 = 1 − |
| + √2 |
| | x | | x | |
to?
7 paź 01:53
asdf: x ≠ 0
D = R / {0}
mnożysz przez x:
x − √2 + √3x = x − √3 + √2x
−√2 + √3x + √3 − √2x = 0
−√2(x + 1) + √3(x + 1) = 0
(√3 − √2)(x + 1) = 0
lub inaczej:
−√2 + √3x + √3 − √2x = 0
√3x − √2x = √2 − √3
√3x − √2x = −1(√3 − √2)
x(√3 − √2) = −1(√3 − √2)
x = −1
7 paź 02:01
karolka: nie, 1−√2x+√3=1−√3x+√2
7 paź 02:01
asdf: (1 −
√2)(x +
√2) = (1 −
√3)(x +
√3)
x +
√2 −
√2x − 2 = x +
√3 −
√3x − 3
√2(1 − x) − 2 =
√3(1 − x) − 3
√2(1 − x) −
√3(1 − x) = 1
(1 − x)(p{2 −
√3) = 1
1 − x =
√3 −
√2
−x =
√3 −
√2 − 1
x = −(
√3 +
√2 + 1)
7 paź 02:12
asdf: poprawiam:
x = −√3 − √2 + 1
7 paź 02:13
karolka: dziękuje
7 paź 02:16
asdf: Proszę

i dobranoc
7 paź 02:16
karolka: dobranoc
7 paź 02:20