całki
zuza: Oblicz całki, korzystając odpowiednio z metody podstawienia lub przez części:
a). ∫(x∧sin(x2+4)) dx,
b). ∫ (4xlnx) dx.
8 maj 20:44
@Basia: co ma oznaczać ∧ w pierwszej całce ?
8 maj 20:54
Bogdan:
Obie całki banalne.
a) przez podstawienie: x2 + 4 = t
b) przez części: u = lnx, v' = 4x.
9 maj 00:49
zuza: b).
Zastosujemy rozkład funkcji h(x)= 4x∙lnx na części. Zatem zgodnie z uwagą, funkcję podcałkową
zapiszemy następująco:
h(x)=f(x)*g'(x), gdzie f(x)=lnx, a g'(x)=4x
Stąd otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
∫(4xlnx)dx= [ g'=4x I g=∫4xdx=2x2 ]= 2x2lnx− ∫ |
| *2x2dx=2x2lnx− |
| ∫4xdx= |
| | x | | 2 | |
bardzo proszę sprawdzenie i o pomoc w dokończeniu
9 maj 16:46