parametr m
Lady: dla jakich wartości parametru m równanie x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)=0 ma trzy pierwiastki, z
których dwa są dodatnie?
6 paź 23:25
Lady: x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)x=0 * sorka pomyliłam sie przy spisywaniu
6 paź 23:26
sushi_gg6397228:
wyciagnij x przed nawias;−−> masz gotowe jedno miejsce zerowe
reszta to wzory Viete'a + Δ≥0
6 paź 23:37
Lady: o tym miejscu zerowym to wiem xd tylko co dalej
6 paź 23:40
sushi_gg6397228:
wiec dwa pozostale musza byc dodatnie, a masz juz f. kwadratowa
wiec x1+ x2 >0
x1 *x2 >0 wzory Viete'a
dla podparcia policzyc Δ >0
i mozna jeszcze rozpatrzec
Δ=0 i x0 >0
6 paź 23:44
Lady: okey, dzięki
6 paź 23:47
pigor: ... np. tak :
x3−2(m+1)x2+(2m2+3m+1)x= 0 ⇔ x [x
2−2(m+1)x+2m
2+3m+1]= 0 ⇔
⇔
x=0 ∨ x
2−2(m+1)x+2m
2+3m+1= 0 ∧
Δ>0 i x1x2=c >0 ∧ x1+x2= −b >0 ⇒
⇒ 4(m+1)
2−4(2m
2+3m+1) >0 / : 4 ∧ 2m
2+3m+1 >0 ∧ m+1 >0 ⇔
⇔ m
2+2m+1−2m
2−3m−1 >0 ∧ 2m
2+2m+m+1 >0 ∧ m >−1 ⇔
⇔ −m
2+m<0 ∧ 2m(m+1)+1(m+1)>0 ∧ m>−1 ⇔ m(m+1)<0 ∧ (m+1)(2m+1)>0 ∧ m>−1 ⇔
⇔ −1<m<0 ∧ (m< −1 ∨ m>−
12) ⇔ −1<m<0 ∧ m>−
12) ⇔
m∊(−12;0) .
6 paź 23:52