funkcja kwadratowa
mala2: Czy P = (2, 3) należy do wykresu funkcji
y= a(x+3)2
W=(p,q)=(−3, 0) ?
Proszę o pomoc.
6 paź 23:06
krystek: A może masz inne pytanie , Dla jakiego a punkt P nalezy do wykresu?
6 paź 23:07
mala2:
3=a(2+3)
2
3=25a
| | 3 | |
a= |
| tylko co z tego wynika  |
| | 25 | |
6 paź 23:11
krystek: Funkcja ma postać
6 paź 23:18
mala2: Dlaczego zmienił się znak?
6 paź 23:22
Gustlik: Postać kanoniczna funkcji kwadratowej:
y=a(x−p)2+q, w nawiasie masz minus przy p, dlatego p po podstawieniu do wzoru
funkcji zmienia znak, stąd w nawiasie (x+3)2, bo p=−3. Natomiast q jest na plusie więc
nie zmienia znaku. U nas q=0, dlatego go nie piszemy.
7 paź 01:42