matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka funkcji wymiernej
zuza:
. Oblicz całkę z funkcji wymiernej:
x−3
∫
dx
x
2
+6x+9
8 maj 20:42
@Basia:
Pomagam
8 maj 20:58
@Basia:
x−3 = x+3−6
x−3
x+3−6
∫
dx = ∫
dx =
x
2
+6x+9
x
2
+6x+9
x+3
1
∫
dx − 6∫
dx = L
1
− 6L
2
x
2
+6x+9
x
2
+6x+9
L
1
t = x
2
+6x+9 dt = (2x+6)dx dt = 2(x+3) dx
dt
2
= (x+3)dx L
1
= ∫
dt
2t
=
1
2
∫
dt
t
=
1
2
ln|t| =
1
2
ln(x
2
+6x+9) =
1
2
ln(x+3)
2
= ln|x+3| L
2
1
L
2
= ∫
dx
(x+3)
2
t = x+3 dt = dx
1
1
1
L
2
= ∫
dt = −
= −
t
2
t
x+3
L = L
1
− 6L
2
6
L = ln|x+3| +
+ C
x+3
8 maj 21:16