dowód na niewymierność
qaz: może jakiś dobry człowiek powie po kolei jak wykonać dowód na niewymierność pierwiastka? np.
√3
6 paź 22:21
Godzio:
Załóżmy nie wprost, że
√3 jest liczbą wymierną, wówczas:
| | p | |
√3 = |
| , p,q względnie pierwsze i p,q ∊ C, q ≠ 0 |
| | q | |
Podnosimy do kwadratu:
3q
2 = p
2 ⇒ 3 | p ⇒ p = 3k wtedy:
3q
2 = (3k)
2 = 9k
2 /:3
q
2 = 3k
2 ⇒ 3 | q ⇒ q = 3m sprzeczność z założeniem, że liczby p i q są względnie pierwsze ⇒
liczba
√3 nie niewymierna
6 paź 22:27
Saizou : np.
x
2−3=0
| | ±1,±3 | |
na mocy tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu, możliwe pierwiastki to |
| . |
| | ±1 | |
Ponieważ żadna z tych liczb nie spełnia równania x
2−3=0, więc nie ma ono rozwiązań
wymiernych.
Wiadomo że jednym z rozwiązań tego równania jest liczba
√3. Wynika stąd, że
√3 jest
niewymierne
6 paź 22:28
qaz: a korzystając z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu jak wykazać, że 7√3 jest liczbą
niewymierną?
6 paź 22:36
Saizou : równanie wyjściowe to
x7−3=0
6 paź 22:37
sushi_gg6397228:
x7−3=0
6 paź 22:38