Oblicz logarytm pomocy
lidia234: 16
log2 4√2 + log4 3
Oblicz
Czy ktos moze mi pomoc rozwiazac to zadanie bo za nic w swiecie nie chce mi wyjsc to co
powinno. Pierwsza czesc idzie rozlozyc ale w drugiej nie moge dojsc jak to zrobic zeby byly te
same podstawy logarytmow. Bo w tym zadaniu musze zastosowac zamiane podstaw o ile sie nie
myle. Pomocy
6 paź 22:18
sushi_gg6397228:
rozpisz na dwa czynniki ab+c= ab * ac
16=24
16=42 i masz te same podstawy
6 paź 22:20
krystek: !6=24 a w drugim czynniku 16=42 i masz
am+n=am*an
6 paź 22:21
Godzio:
2
4log24√2 + 4log43 = 2
log24 + 2log23 = 2
log24 + log29 = 2
log236 = 36
Jedynie co może być niezrozumiałe to:
| | 1 | |
4log43 = 4 * log223 = 4 * |
| log23 = 2log23 = log29 |
| | 2 | |
6 paź 22:21
lidia234: To wiem ze musze rozlozyc na 2 czynniki ale co z tym drugim
6 paź 22:22
Eta:
(24)log24√2*(42)log43= 2log22*4log49= 2*9=.....
6 paź 22:24
krystek: 42log43=4log49=9
6 paź 22:26
Eta:
@Godzio (4√2)4=......
6 paź 22:26
Godzio:
Dlaczego ja tam 4 napisałem

?
6 paź 22:27
lidia234: Jestes pewny ze wychodZi 36 bo tak mi wychodzilo a odpowiedz mi tu ksiazka wciska ze ma byc 18
ztad moja konsternacja
6 paź 22:29
Eta:
Może z
Ajtkiem imieninujesz?
6 paź 22:30
krystek: @lidia Otwórz oczy i popatrz na rozwiązanie Ety!
6 paź 22:31
Godzio:
Nie, bo jak
Eta zauważyła napisałem 4log
24√2 = log
24, a to oczywiście bzdura
6 paź 22:31
Eta:
Witaj
krystek
6 paź 22:31
Godzio:
Na o wygląda
6 paź 22:31
lidia234: O dzieki juz widze swoj blad zrobilam to samo co kolega wczesniej ale zacmienie

dzieki za
pomoc
6 paź 22:32
krystek: Witaj
Eto 
.
6 paź 22:33