zadania z parametrem
Lady: dla jakich wartości parametru m pierwiastki x1 x2 x3 równania x3−9x2+26x+m=0 spełniają
warunki x2=x1+r i x3=x1+2r? wyznacz rozwiązania tego równania
6 paź 21:58
Lady: ma wyjść m=−24 x1=2 x2=3 x4=4
6 paź 22:00
sushi_gg6397228:
(x−x1)(x−x2)(x−x3) wymnoz i porownaj przy x2−−> dostaniesz
x1+x2+x3= 9 −−> wyliczysz r
potem porownaj przy x
6 paź 22:02
Godzio:
Dla ułatwienia:
a,b,c − pierwiastki równania
a + c = 2b (z warunku ciągu arytmetycznego)
(x − a)(x − b)(x − c) = (x2 − (a + b)x + ab)(x − c) = x3 − x2(a + b + c) + x(ac + bc + ab) −
abc
a + b + c = 9
ac + bc + ab = 26
−abc = m
Z a + c = 2b i a + b + c = 9 mamy: 3b = 9 ⇒ b = 3 ⇒ a + c = 6 i ac + 3c + 3a = 26
a = 6 − c
(6 − c)c + 3c + 3(6 − c) = 26 ⇒ − c2 + 6c + 18 = 26 ⇒ c2 − 6c + 8 = 0 ⇒ (c − 4)(c − 2) = 0
c = 4 lub c = 2 ⇒
a = 2 lub a = 4
m = − abc = − 3 * 2 * 4 = − 24
Odp: m = − 24, a = 2, b = 3,c = 4
6 paź 22:03
Lady: Godzio dzięki wielkie <3
6 paź 22:09