rozwiąż równanie
adamek: czy byłby ktoś tak dobry żeby rozpisać mi to równanko? mecze się z nim już chyba 30min i nie
chce mi wyjść prawidłowy wynik

rozwiązanie to 5
log
4(x+3) − 2 = log
4(x−1) − log
48
6 paź 21:15
Ajtek:
Podaj dziedzinę

.
6 paź 21:15
Aga1.: log(x+3)+log48=log4(x−1)+log442
log48(x+3)=log416(x−1)
8(x+3)=16(x−1)//:8
x+3=2x−2
−x=−5
x=5
6 paź 21:17
adamek: nie mam nic podane. można tylko policzyć ze x>−3 i x>1
6 paź 21:18
tad:
log48(x+3)=log416(x−1)
8x+24=16x−16
8x=40
x=
6 paź 21:21
Aga1.: D=(1,∞)
5∊D
6 paź 21:22
adamek: wielkie dzięki

pomogłaś. ja robiłem błąd bo chciałem stworzyć logarytm do −2 zamiast do 2
imiałem log
41/16
6 paź 21:26